Tuesday, 26 July 2011

Kenapa anda sering fikir ape yg org lain miliki tp diri sendiri xmiliki

Penah x terfikir, kita slalo pndang ape yg org lain miliki tp kite xmiliki.. Apa kelebihan org lain yg tiada kite miliki.. kelaziman kite akan pandang org lain lebih drpd diri sendiri. Xyah ckp org lain la,kdg2 diri sendiri pun terfikir camtu gak..

Tapi kena la igt mungkin apa yg org lain miliki,kita xmiliki..tapi ape yg kite miliki mgkin org lain xmiliki..pd kebiasaannye,kite sering trlupe ape yg kite miliki tu,kite lupe utk mensyukurinye.. Mensyukuri nikmat pemberian ilahi kpd kite.. Kite lupe yg kite ni hanya pinjam dr Nya... Sampai lah 1 ketika,kite kehilangan baru kite trsedar utk mensyukurinya dan pd saat tu mungkin dah terlambat... Xkisah la ia berkaitan dgn hal2 ape pun.. Bila kite tersedar, d hrp benda yg lepas, yg kite lupe utk mnsyukuri itu akan mnjd peringatan wat kite utk terus mensyukuri perkara2 yg akan dtg.. Mudah2n begitu la hndknye..

Kadangkala ade bnda yg perlu kite fikirkan tntg ape yg org lain miliki tp kite xmiliki,krn dgn sedemikian rupe kite akn cube mmperbaiki diri tntg sesuatu perkare..cthnye tntg kejayaan seseorang, org lain brjaya mndpt pngkt yg hebat2 dlm pekerjaan,tp tntg diri sendiri? Mungkin berlaku kejelesan d situ,tntng kejayaan org lain & dgn cara memikirkan begitu mungkin kite juga boleh merubah diri sendiri utk mnjd terbaik dr org lain... Org lain boleh berjaya,xmungkin kite xboleh berjaye, ye x... Mungkin caranye berbeza,laluan yg berbeza, pemikiran yg brbeza.... Yg penting jika ade usaha, insyallah kite boleh merubah diri sndri utk mnjd yg terbaik, walau hakikatnye ape ade pd pangkat&nama jika kite lupe pd diri Nya... Yg penting, jgn melupai pd yg Satu..(bagus gak de blog ni kan..bebas mengeluarkan pndpt,idea n ape saje just utk brkongsi, xdela tepu sgt otak ni ble d fikirkan itu ini..mklm la org sering saje brfikir,gini la carenye.. Kdg2 ia pun menginsafkn diri sndri gak,,bagus la tu utk kebaikn sdri)

pengalaman?
Ade pengalaman yg kite xmiliki tp org lain miliki..Pengalaman2 tu smua kite leh cedok dr knkwn sndri,kite gunekan penglmn tu sbg pnduan kite utk mse dpn..cth kelaziman adlah, PERHUBUNGAN dlm brkwn, dlm ber coupling, dlm umah tangga,etc...kalu nak kupas 1 per 1 dr segi perhbgn, mmg byk je bleh d crtakan..smpai seminggu pun xabis agknye,hehe.... Tapi ape2 jgn segan jgn malu utk bertanye pndpt org sekeliling tntng ssuatu prkare lbh2 lg org yg mkn garam dr kite....(tetiba trfkir,nape 'garam' yg dpt name ek..bukan gula ke,tepung ke,....xkisah la labu,yg pentng mksudnye sampai....hehehe.....

Adios Amigos

Saturday, 23 July 2011

Kerja itu Apa Maknanya...

Bila study mengadap buku2 yg penuh di meja, penuh di kuliah, penuh di library kadangkala ada yg terfikir sibuk nak mencari kerja & bila dunia pekerjaan sedang melanda sibuk plak rase nak study, rindu nak mengadap buku2 yg sarat yg perlu di study utk memenuhkan otak dan minda...Itulah kehidupan time study sibuk nak kerja, time kerja sibuk plak nak study atau lebih tepat kerja memenatkan..kalau study leh relex2, huha huha dgn mmber2, gossip itu gossip ini (ish xbaik...hehe)

Apa bestnye kerja?
Kerja tu best ker.....seronok ker...menghappy kan ker.....(eh bukan same je ke mksudnye tu)
cuba bayangkan kalau kita tak de kerja....so nak mkn apa, nak sara kehidupan sendiri dgn apa..and bila berkahwin dah ade anak nanti, nak bg anak makan ape, baju utk anak2 lg...itu ini laa.....warghhh....tu semua memerlukan duit dan duit dpt nye kt mane? so kt mane lg, kerja la....ape yg penting kerja tu mesti lah halal....kalau x halal, camne nak dpt keberkatan...(tol x) :-)

Time kerja wat la kerja....
Ye btol tu, time kerja wat la bersungguh2 jgn nak curi2 tulang plak....tp ade gak yg curi2 tulang cth nye, layan FB...(rasenye benda tu kena kat diri sendiri jerk..hehehe)....tu bukan curi tulang namenye, kdg2 penat otak ni nak fikir,so rest la jap layan fb....(ceh jwapan selamat nak mengelakkan dr di gelar curi tulang,hehe)...

ade 1 kisah di hari jumaat
macambiasa la, ari jumaat pun org bekerja kan...time lunch so pergi la lunch..slalonye jarang I turun lunch time org tgh solat jumaat/sblom solat jumaat...yekla nnti bersesak2 kan....nak d jadikan cite,smlm g la mkn nasi beryani kt area pasir gudang nie, so betapa ku melihat,ramai lelaki yg menanggguh2kan solat jumaat...pd mulanye igt diorang ni semua mmg xnak solat jumaat, rupanya diorang tunggu khutbah abis....tapi sendiri kurang arif, klu tak silapnye khutbah tu pun bukan termasuk dlm syarat2 sah solat jumaat ker? (ni kena tanye yg pakar nie, nak tanye sape ek...) tapi itu lah yg di rasenye bile melihat kaum lelaki yg melambat2 kan solat jumaat....ape nak jd xtau la kan.....

So conclusion nak ckp, sebenarnya hari ni I kije, masuk office la, nak wat kerja2 yg berlambak setelah mmber ku bah admin dah xkije & bos pun blom ada rase hati nak mencari pengganti bah. admin tu....so kije ku byk yg terbengkalai akibat ketidak cukupan kaki tangan....  

Friday, 22 July 2011

Donut Jco vs Ajiq and Fafa

  
Mase study kat kl dlo,slalo teringin nak mkn donut jco yg de kt pavilion. Sbb org kate donut j.co lg sedap&lembut... Semmgnye pun donut pun mmg my favourite mknn.

Kat jb ni,setahunye de kt city square,tp xtau la klu de kt tmpt lain lg..so utk kali ni,dah 2kali la i mkn donut jco ni, terase mcm jakun pun ye gak cos pdhal jco ni dah lame famous,tp bru i dpt merasenye..xkisah la nk kate jakun ke x,yg penting i dpt mkn..lelagi org belanje derrr....prktaan belanje tu yg best tu,org dah blnje xkan nk menolak plak,tol x..

So dpt baby donut, semua jenis donut dpt rase..&ia di kongsi bersama keluarga. Bak kate mak,mane cukup ni..(heh,mak ni,org dah bg kan..cukup la tu,heh).. Lain citenye dgn fafa,sambil menagis d kenakan oleh ucunye,yekla nak mkn donut,tp xminta pun dgn ucu(i la,ucunye,sape lg kan)..fafa minta dgn my sis,haa pe lg kena sakat la dgn i..Sis,abh geram same i menyakat fafa camtu..kih kih..ala gurau2 je tu..haa tgk,kan ucu pujuk fafa blik ni...fafa dah ok dah,dah bleh senyum dgn ucu...sayang fafa..


& ajiq plak..klu dh dah donut yg die suke,'oreo',kalu nk rse yg oreo kena gtau ajiq dlo,klu x,abis la,menagis xbrlagu la ajiq jwbnye..tu la gelagat anak buah i yg kian rapat semenjak i dah stay kt umah ni,mklum la dlo kan i stdy kt kl,jrang2 blik umh, n ble blik umh pun diorag xdela excited sgt nk jmpe i..tp skrg, ada certain2 perkra i dpt rasekan yg diorang sayang i,xnak kehilangan i...wah terharu gitu...

Eh ni dah masuk cite lain dah,dr cite psl donut jco,dah msuk kisah my niece n nephew...xksh la labu,yg penting jari jemari ni laju je menaip..

Ape2pun pd tuan  yg bg donut jco tu,mekaceh ye..still remmber knpe mengape bagaimne u bg donut tu....:-) lainkali nk lg tau...(hehe demand plak)....

Wednesday, 13 July 2011

Ada Itu Kenangan Bersama Seth- Nora Elena (eh Eh eh)

Pejam celik pejam celik, laa dah abis dah cite nora elena kan...
Terasa nak ulang balik je cite tu kan (xtau la org lain terasa ke tak, tp bg I begitu la nampaknya)
Terasa nak masuk dalam cite tu pun ye gak, tp nak jd watak yg mane 1 ek..
Takkan la nak jd watak Evone (mcmane ntah eja name dia), tu watak antogonis tu, xsesuai dgn diriku...kih kih....
Mestilah nak jd watak Nora (berangan jap). Yekla Nora dpt Seth, sape yg xnak Seth wooo....
Terasa masyuukk je tengok cite tu...


Lelagi Seth Suke Warna Merah, Seth Suke pakai Cap, Seth Suke belikan Nora Bunga,bla bla bla....
(begitulah kenape masyuk sgt tgk cite tu)

Tp cerita tu ade maksud yg tersendiri bg diri I...(ape maksudnye ekk, kenape ade maksud ekk)
Perlu ke nyatakan kat sini? xpayah lorrr.......^_^ Simpan Sendiri2 sudeh ler......

Lagu Sofaz Tema Nora Elena pun, jd masyukkk je bile dgr...
Sblom ni, lagu tu kuar, xdela masyuk sgt gegendang telinga nie...Tp sejak NOra Elena, semua masyukkk laa..lalalalala........Dan BIla Esok, KIta Kan Bertemu Kembali.........



Di dalam hati selalu tersimpan
Rasa yang takkan pernah bisa ku ungkapkan
Kau diam tanpa kata
Saatku ungkap semua rasa
Di saat ku ingin dekat denganmu
Kau semakin jauh meninggalkanku
Dan kau diam tanpa kata
Saatku ucap semua rasa

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada ruang di dalam hatimu
Tuk cinta yang pernah kita miliki
Tuk selama-lamanya
Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
Tuk bisa menjagai hati ini
Tuk selama-lamanya

Mungkinkah esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada ruang di dalam hatiku
Untuk cinta yang pernah engkau miliki
Untuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada ruang di dalam hatimu
Untuk cinta yang pernah kita miliki
Tuk selama-lamanya
Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
Untuk bisa menjagai hati ini
Tuk selama-lamanya
Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada ruang di dalam hatimu
Untuk cinta yang pernah kita miliki ‘tuk selama-lamanya


Nora Bersama Seth, Ahmad Seth Tan!!!!

Nora d zaman Sek bersama Maria adik Seth


Wah Seth Berbaju Merah Gitu!!!


Miera and Seth!!!

Sethhhhhhhhhhhh

Seth Berkemeja, nmpk kemas gitu...Ade Classs

Macho gak mamat nieee.......

Di saat Nora Bersama ...(alamak lupe plak name Zul dlm watak nie)

^_^

Santapan Halwa Telinga OST Nora Elena, Enjoy ur Self (Enjoy ke, Enjoy2 kan la diri tu yerk )

Berubah by Erry Putra,Reen
**Seth, Jgn berubah hati yerk,pd org lain....hehehe

Terhenti Di Sini by Asfan
***Seth, perhubungan kita jgn terhenti sprt tajuk lagu ni yerkk

Sesuatu yg Berbeza by Sofaz
**Hati yg berbeza di saat bertemu dgnmu, Beza itu haruslah tahu menilai antara kaca dan permata ya Seth!!!
Biar Hati Mencintai by Nadia Aqila
**Biarkan hati itu mencintai selagi ia ade punya ruang dan waktu utk di cintai, Seth 4eva


Jangan Kau Pergi By Erry Putra,Shajiry,Reen
***Jangan kau pergi meninggalkan aku, krn aku masih memerlukan dirimu, Seandai kamu mahu pergi juga, Iziknkan utk Mencintaimu dalam Diam tau Seth :-P






Monday, 11 July 2011

Ape ade pd May and June???

June pergi meninggalkan kisah2 yg terapung. Yang entah tiada kesudahan utk di fikirkan lg dan tidak gune utk meratapi lagi. Dan itulah harus di fikirkan, tidak akan berpatah balik lagi..Seandainya June menjelma lg, utk menunaikan ape yg pernah di janjikan, tidak perlulah ia di perkatakan lagi kerana June tidak lagi di nanti2 kan malah June biarlah pergi meninggalkan 1 kenangan yg memberi pengajaran utk mengenal erti kehidupan dan erti siapa June itu...

May tidak di sangka akan menjadi kisah yg unik yg beri beberape makna. Kalau tak ade makna, xde terungkai sebuah simbolik kata2. Semoga May akan terus merungkai kan kate2 agar May terus menerap di jwa dan minda... (ape la ayat I yg nak di tulis nie, bile sendiri bace, mcm xpaham la plak, bile bace 2,3 kali...oh faham faham...hehehe)

4 eva - Miera

Friday, 1 July 2011

Xkisah la ada Follower ke tidak....Tapi

Singgah di blog member jap tadi, tetiba terasa nak layan blog jap....

Hari ni ari jumaat...mcm banyak kije, tp nape i xwat kije ek...adekah kemalasan melanda seketika....hehe....dari pg td, ade la gak wat kije sikit2,tp wat slow2 dah la,slow and steady la katekan....
utk ari nie, kije i ade lah mengadap fb jap (kejap ker,hehe)....update fb, pastu terasa nak upload picture mase bercuti family trip ke cameron. tapi picture tu ade lg, dr album kak ina, camera abg azzam lg, camera i la.....so dah alang2 kak ina dah upload picture kt fb die,so i copy paste je la dlo....nanti bile ade mase lg i masuk kan la picture kt camera i and abg azam punye camera....

bercerita intro je, dah berape patah perkataan...blom masuk lg tajuk utama post nie...hehehe

Sesetengah blog, i tengok ramainye followers diorang, jeles pun ye gak....ahh tp xkisah la,sbb tujuan i wat blog nie, bukan utk cari follower tp tujuan nye, kalau tetiba i rase nak layan blog, so ade la tempatnye utk di layan....xdela asik nak melayan perasaan jerkk....hehehe.....

mungkin yg ramai followers tu dah lame diorang create blog tu and aktif meng update blog....
mcm i nie, ade mase sgt ke nak update....ari2 ke nak update.....kdg2 mmg la nak update, tp kekangan mase tu yg mencemburui (ceh).....hehehe


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...