Friday, 22 April 2011

Realiti Kritikkan

Coretan bermula lagi di kala tak tahu nak buat apa. Maka terfikirlah untuk mengupdate blog yg nak di kata baru lagi mencebur dunia blog nie.
KRITIKKAN?
Boleh ke seseorang menerima kritikkan org lain. Tak payah sibuk2 tanya org lain, sendiri Tanya diri sendiri sudah so secara tak lansung sedikit sebanyak akan menggambarkan diri org lain (betul ke boleh menggambarkan org lain? Mungkin boleh kot tp hanya 50% la kot).
Bg diri sendiri, tak kisah nak kritik pun, walau pada mulanya akan susah nak di terima bila org lain mengkritik. Tapi apa yg org lain kritik tu, diri sendiri akan fikir kenapa org tu sibuk2 nak kritik kita? Adakah dia nak meng kondem kita? Atau ADAKAH DIA NAK KITA BERUBAH DR YG KURANG BAIK KPD LEBIH BAIK? Ntah la xtau nak ckp sbb itu bergntung pd pengkritik tu ( tetiba terfikir macam pengkrtik reality tv plak :-D ) tapi 100% bgtau mmg diri sendiri tak tau kenapa pengkritik tu mengkritik diri ini.
PANDANGAN
Bila orang mengkritik kita, pandanglah di sudut positive dr negative (motivasi utk diri sendiri sbrnya). Bukan niat dia untuk meng kondem kita, tapi adalah untuk membina semangat  kita sebenarnya. Tapi kalau niat dia mmg suka mengkritik org je kijenya, sdgkan diri dia sendiri tak betul macamana pulak eh? (berfikir sejenak jap). Ginilah, penah terdengar kata2 yg berbunyi JANGAN LAH PANDANG PD ORG YG BERKATA TP PANDANGLAH APA YG DI KATA. So mungkin kata2 tu sedikit sebanyak akan member peransang buat kita semua apabila kita di kritik nanti.
KRITIKKAN BERHEMAH
Macamana bila memberi kritikan yg berhemah eh? Adekah dgn nada2 lembut selembut roti gardenia (haha). Tak semua orang boleh menerima bila org lain mengkritik kita. Dan tak semua akan mengkritik kita dgn cara yg berhemah,betul tak? Betul Betul Betul (Tanya sendiri jawab sendiri).
Bila  mengkritik kena lah dgn cara yg berhemah, dan dengan suasana yg betul. Kalau xkena suasana sape yg nak terima. Mungkin I pun xleh terima kot. Tapi…………..…. (tergantung sekejap akibat leher tercerut tali rapia)
SITUASI: ORG MEMINTA DI KRITIK?
Ade ke situasi macam tu eh? Bagi pendapat I, kalau seseorang tu minta di kritik tu maksudnya dia merasakan ada yang tak kena dlm dirinya. Dan dia merasakan dirinya mahu berubah dr kurang sempurna kpd lebih sempurna. Tapi kadang kala bila di minta di kritik, tapi diorang tak nak kritik pulak? (itu yg confius nie) adekah diorang fikir, malas nak celoteh panjang lebar,tapi berubahnya tidak? Atau diorang fikir nak ambil hati,takut bila di kritik akan rasa kecik ati. (hei, its not the point la coz, org tu sendiri yg minta di kritik loh, so tak masuk akal lansung kalau ada konsep kecik ati di sini) . So apa yg leh I simpulkan kat sini ( macam tali daa,nak simpul2 :-D ), I sendiri pun tak faham kenapa bila di minta di kritik tapi tak kritik, tak di gunakan sebaik mungkin istilah MEMINTA DI KRITIK tu



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...