Monday, 15 August 2011

Tahajjud Cinta, Apa sudah jd?

Tahajjud cinta, adelah drama siries yg skrg tgh siar kt tv3 ari jumaat kol 10...drama ni antra drama yg i follow la skrg,slain tu ade gak la drama2 lain..rase bln pose bln yg mulia nie byk plak cite best kt tv..antranye Kasih Alia and Ramadhan Terakhir, tp i xnak cite pasal cite tu, i nak tumpukan cite pd cite tahajjud cinta..

Ape sudah jd pd tahajjud cinta?tetiba i rase cite ni tlh menghangatkan suasana plak...kenape ek?mungkin pembawakan watak Eman Manan sbg USTAZ dlm cite tu..bak kate Citra,'ustaz tdak bole sesuke hati membuat hukuman sendiri'...kesian plak tgk Seri,terpaksa akur dgn kemahuan ayhnye yg sruh brkhitmat dkt pondok al taqwa tu,pdhal seri pun ade impian die sendri...yg paling tak bestnye,bg i la...ustaz boleh menceraikan isteri die yg ke 3 tu,qadirah,gara2 tlh membawa fitnah antara seri&solahuddin tu, tp i amat sokong dgn kate2 solahuddin,sepatutnye ustaz kena bimbing isteri die bkn terus nak menceraikannye...tp solahudin terpaksa akur jela dgn kate2 ustaz,mklum la ayah die katekan....

Hari2 ustaz mentarbiah isteri2nye..bile tgk cite nie,i de la trfikir,mcmane la agknye klu salah sorang isteri2 ustaz tu adelah aku?perhh...ari2 kena tazkirah...hehe..mmg la bagus,tp otak ni kdg2 gile gak...:-P... Tp kan kenape ustaz ni kawen smpai 4 ek? Adekah sbb tuntutan hawa nafsu atau tuntutan islam?(xdpt nk beri jwpn,sbb i sendiri pun xtau)..Pastu agak pelik gak la,sbb ayah Seri begitu taksub dgn ustaz ni,smpai keputusan keluarga pun nak d rujuk pd ustaz (klu xslapnye ayah seri de bgtau sbb ustaz byk menolong keluarganye..tp adekah itu yg mnjd sbb nye?..

tgk dr gaya ustaz tu mcm mmg de niat je nak jdkan seri tu isteri die,sbb tu ustaz ceraikan qadirah,maklum la klu ikutkn dah ckup quota..tu yg d jdkan alasan ustaz ceraikan qadirah sbb jd isteri yg xbaik yg tlh mmbawa fitnah...

huh,xpe xpe kite tunggu je akn dtg punye cite camne....
paper Sinar Harian bercerita pasal Tahajjud Cinta Pesong Akidah **sah2,ustaz mengunakan hukum utk kepentingan sendiri (huhhh)

to be continued/bersambung.....

** perkataan 'bersambung' ni,teringat plak pd anak sedare,'fafa/sofea',yg berumur 5thun skrg ni,yg suke wat karangan ikut ape yg die rase nak tulis...lpastu,last2 perkataan die,kalau dah xde idea nak tulis maka fafa pun tulis la 'bersambung'..heheehhe...cerdik cerdik bdk nie,anak sedare sape la nie....^_^

Thursday, 11 August 2011

Bior betol - fida&mamat(sepah) - auta/fakta

Salam Ramadhan Al Mubarak...
Hari ni dah pose ke 11, pose jgn xpose yerk....kalau tinggal pose, so pepaham la nanti kena ganti, jgn wat2 lupe plak nak ganti, tup2 dah tahun depan....dah kena bayar fidyah....jgn lupe, fidyah pose nie akan berganda kalau tak ganti pose...so igt2 la yerk, jgn lupe ganti pose nanti....
Tapi I bukan nak cite pasal pose kat sini, ade la nak cite skit, pasal hal sekeliling nie..boleh tak agak2 nye,(boleh kan aje)...eh pose laaa......

Hari ni dapat berita yg fida ala  rafidah yg berlakon cite kasih alia skrg tu, yg muke mcm siti tu, buat pengakuan tentang dia dgn mamat(sepah). tapi setakat nie fida je yg wat statment, mamat tu xwat statment ape2 lg pun. link kaitan sttment fida . bile search kat google 'fida dan mamat' perh,ramai nye bloggers2 coment pasal statment fida, bior betikkk.....

byak gak la komen2 tentang statment fida tu, ade yg mengecam, ada ygx setuju, ade yg mendoakan...
tapi lg ramai yg mengecam,mengutuk - plak tu ade yg kate, bawak2 la cari org lain, mcm xsesuai je fida dgn mamat sepah tu....tu semua pandangn diorang la, tp kalau org lain tgk pun mcm tak sesuai (eh yeke, yela kot) ...sblom ni pun mcm dgr2 mamat ni bercinta dgn adik rody kristal....ke sttment fida nie,utk promosi filem nieeee......

tapi walau camne pun, kalau cinta dan kasih tu dah wujud, xkira la paras rupa seseorang tu mcmana pun, yg penting hati dah terpikat kan....lgpun statment fida tu, dia xde berkate berkaitan rupa paras pun, fida tertarik pasal mamat ni pentingkan keluarga, even mase show maharaja lawak pun, sempat dia meluangkan mase dgn family (ok la tu, baik ape, pentingkan keluarga).....

so kalau betul diorang nie go on, ape yg d harap2 semoga diorang berbahagia je la yerk
doa yg baik2 je la yerk....

Wednesday, 3 August 2011

Luahan sorang bdk berkaitan Mengaji Quran


Tgh Sibuk menyiapakan kerja2 di office, kepenatan seketika, so belek2 la FB utk menyegarkan otak jap.
Dah lama join forum Bincang Agama nie, tetiba tertarik dgn 1 luahan dr sorang bdk nie berkaitan tentang ketidak pandaian beliau berkaitan mengaji quran. So terfikir la nak berkongsi dgn rakan2 fb yg lain.. Maka kerajinan berlaku utk mengedit apa yg tlh bdk nie post kan kt forum bincang agama...

**So ape dpt d simpulkan, JANGAN MALU UTK BELAJAR, & ORG YG SERING KUTUK2 TU, BIORKAN LA MRK, MCM DIORANG EXPERT SGT KAN, KLU DIORANG NK MENDORONG,XPE LA GAK,NI TAK..(ceh mcm sesi luahan diri sendiri plak :-P )









Wallahu allam
**Semoga Ramadhan kali ini memberi pengertian kpd kita semua, Insyallah Amin

Tuesday, 26 July 2011

Kenapa anda sering fikir ape yg org lain miliki tp diri sendiri xmiliki

Penah x terfikir, kita slalo pndang ape yg org lain miliki tp kite xmiliki.. Apa kelebihan org lain yg tiada kite miliki.. kelaziman kite akan pandang org lain lebih drpd diri sendiri. Xyah ckp org lain la,kdg2 diri sendiri pun terfikir camtu gak..

Tapi kena la igt mungkin apa yg org lain miliki,kita xmiliki..tapi ape yg kite miliki mgkin org lain xmiliki..pd kebiasaannye,kite sering trlupe ape yg kite miliki tu,kite lupe utk mensyukurinye.. Mensyukuri nikmat pemberian ilahi kpd kite.. Kite lupe yg kite ni hanya pinjam dr Nya... Sampai lah 1 ketika,kite kehilangan baru kite trsedar utk mensyukurinya dan pd saat tu mungkin dah terlambat... Xkisah la ia berkaitan dgn hal2 ape pun.. Bila kite tersedar, d hrp benda yg lepas, yg kite lupe utk mnsyukuri itu akan mnjd peringatan wat kite utk terus mensyukuri perkara2 yg akan dtg.. Mudah2n begitu la hndknye..

Kadangkala ade bnda yg perlu kite fikirkan tntg ape yg org lain miliki tp kite xmiliki,krn dgn sedemikian rupe kite akn cube mmperbaiki diri tntg sesuatu perkare..cthnye tntg kejayaan seseorang, org lain brjaya mndpt pngkt yg hebat2 dlm pekerjaan,tp tntg diri sendiri? Mungkin berlaku kejelesan d situ,tntng kejayaan org lain & dgn cara memikirkan begitu mungkin kite juga boleh merubah diri sendiri utk mnjd terbaik dr org lain... Org lain boleh berjaya,xmungkin kite xboleh berjaye, ye x... Mungkin caranye berbeza,laluan yg berbeza, pemikiran yg brbeza.... Yg penting jika ade usaha, insyallah kite boleh merubah diri sndri utk mnjd yg terbaik, walau hakikatnye ape ade pd pangkat&nama jika kite lupe pd diri Nya... Yg penting, jgn melupai pd yg Satu..(bagus gak de blog ni kan..bebas mengeluarkan pndpt,idea n ape saje just utk brkongsi, xdela tepu sgt otak ni ble d fikirkan itu ini..mklm la org sering saje brfikir,gini la carenye.. Kdg2 ia pun menginsafkn diri sndri gak,,bagus la tu utk kebaikn sdri)

pengalaman?
Ade pengalaman yg kite xmiliki tp org lain miliki..Pengalaman2 tu smua kite leh cedok dr knkwn sndri,kite gunekan penglmn tu sbg pnduan kite utk mse dpn..cth kelaziman adlah, PERHUBUNGAN dlm brkwn, dlm ber coupling, dlm umah tangga,etc...kalu nak kupas 1 per 1 dr segi perhbgn, mmg byk je bleh d crtakan..smpai seminggu pun xabis agknye,hehe.... Tapi ape2 jgn segan jgn malu utk bertanye pndpt org sekeliling tntng ssuatu prkare lbh2 lg org yg mkn garam dr kite....(tetiba trfkir,nape 'garam' yg dpt name ek..bukan gula ke,tepung ke,....xkisah la labu,yg pentng mksudnye sampai....hehehe.....

Adios Amigos

Saturday, 23 July 2011

Kerja itu Apa Maknanya...

Bila study mengadap buku2 yg penuh di meja, penuh di kuliah, penuh di library kadangkala ada yg terfikir sibuk nak mencari kerja & bila dunia pekerjaan sedang melanda sibuk plak rase nak study, rindu nak mengadap buku2 yg sarat yg perlu di study utk memenuhkan otak dan minda...Itulah kehidupan time study sibuk nak kerja, time kerja sibuk plak nak study atau lebih tepat kerja memenatkan..kalau study leh relex2, huha huha dgn mmber2, gossip itu gossip ini (ish xbaik...hehe)

Apa bestnye kerja?
Kerja tu best ker.....seronok ker...menghappy kan ker.....(eh bukan same je ke mksudnye tu)
cuba bayangkan kalau kita tak de kerja....so nak mkn apa, nak sara kehidupan sendiri dgn apa..and bila berkahwin dah ade anak nanti, nak bg anak makan ape, baju utk anak2 lg...itu ini laa.....warghhh....tu semua memerlukan duit dan duit dpt nye kt mane? so kt mane lg, kerja la....ape yg penting kerja tu mesti lah halal....kalau x halal, camne nak dpt keberkatan...(tol x) :-)

Time kerja wat la kerja....
Ye btol tu, time kerja wat la bersungguh2 jgn nak curi2 tulang plak....tp ade gak yg curi2 tulang cth nye, layan FB...(rasenye benda tu kena kat diri sendiri jerk..hehehe)....tu bukan curi tulang namenye, kdg2 penat otak ni nak fikir,so rest la jap layan fb....(ceh jwapan selamat nak mengelakkan dr di gelar curi tulang,hehe)...

ade 1 kisah di hari jumaat
macambiasa la, ari jumaat pun org bekerja kan...time lunch so pergi la lunch..slalonye jarang I turun lunch time org tgh solat jumaat/sblom solat jumaat...yekla nnti bersesak2 kan....nak d jadikan cite,smlm g la mkn nasi beryani kt area pasir gudang nie, so betapa ku melihat,ramai lelaki yg menanggguh2kan solat jumaat...pd mulanye igt diorang ni semua mmg xnak solat jumaat, rupanya diorang tunggu khutbah abis....tapi sendiri kurang arif, klu tak silapnye khutbah tu pun bukan termasuk dlm syarat2 sah solat jumaat ker? (ni kena tanye yg pakar nie, nak tanye sape ek...) tapi itu lah yg di rasenye bile melihat kaum lelaki yg melambat2 kan solat jumaat....ape nak jd xtau la kan.....

So conclusion nak ckp, sebenarnya hari ni I kije, masuk office la, nak wat kerja2 yg berlambak setelah mmber ku bah admin dah xkije & bos pun blom ada rase hati nak mencari pengganti bah. admin tu....so kije ku byk yg terbengkalai akibat ketidak cukupan kaki tangan....  

Friday, 22 July 2011

Donut Jco vs Ajiq and Fafa

  
Mase study kat kl dlo,slalo teringin nak mkn donut jco yg de kt pavilion. Sbb org kate donut j.co lg sedap&lembut... Semmgnye pun donut pun mmg my favourite mknn.

Kat jb ni,setahunye de kt city square,tp xtau la klu de kt tmpt lain lg..so utk kali ni,dah 2kali la i mkn donut jco ni, terase mcm jakun pun ye gak cos pdhal jco ni dah lame famous,tp bru i dpt merasenye..xkisah la nk kate jakun ke x,yg penting i dpt mkn..lelagi org belanje derrr....prktaan belanje tu yg best tu,org dah blnje xkan nk menolak plak,tol x..

So dpt baby donut, semua jenis donut dpt rase..&ia di kongsi bersama keluarga. Bak kate mak,mane cukup ni..(heh,mak ni,org dah bg kan..cukup la tu,heh).. Lain citenye dgn fafa,sambil menagis d kenakan oleh ucunye,yekla nak mkn donut,tp xminta pun dgn ucu(i la,ucunye,sape lg kan)..fafa minta dgn my sis,haa pe lg kena sakat la dgn i..Sis,abh geram same i menyakat fafa camtu..kih kih..ala gurau2 je tu..haa tgk,kan ucu pujuk fafa blik ni...fafa dah ok dah,dah bleh senyum dgn ucu...sayang fafa..


& ajiq plak..klu dh dah donut yg die suke,'oreo',kalu nk rse yg oreo kena gtau ajiq dlo,klu x,abis la,menagis xbrlagu la ajiq jwbnye..tu la gelagat anak buah i yg kian rapat semenjak i dah stay kt umah ni,mklum la dlo kan i stdy kt kl,jrang2 blik umh, n ble blik umh pun diorag xdela excited sgt nk jmpe i..tp skrg, ada certain2 perkra i dpt rasekan yg diorang sayang i,xnak kehilangan i...wah terharu gitu...

Eh ni dah masuk cite lain dah,dr cite psl donut jco,dah msuk kisah my niece n nephew...xksh la labu,yg penting jari jemari ni laju je menaip..

Ape2pun pd tuan  yg bg donut jco tu,mekaceh ye..still remmber knpe mengape bagaimne u bg donut tu....:-) lainkali nk lg tau...(hehe demand plak)....

Wednesday, 13 July 2011

Ada Itu Kenangan Bersama Seth- Nora Elena (eh Eh eh)

Pejam celik pejam celik, laa dah abis dah cite nora elena kan...
Terasa nak ulang balik je cite tu kan (xtau la org lain terasa ke tak, tp bg I begitu la nampaknya)
Terasa nak masuk dalam cite tu pun ye gak, tp nak jd watak yg mane 1 ek..
Takkan la nak jd watak Evone (mcmane ntah eja name dia), tu watak antogonis tu, xsesuai dgn diriku...kih kih....
Mestilah nak jd watak Nora (berangan jap). Yekla Nora dpt Seth, sape yg xnak Seth wooo....
Terasa masyuukk je tengok cite tu...


Lelagi Seth Suke Warna Merah, Seth Suke pakai Cap, Seth Suke belikan Nora Bunga,bla bla bla....
(begitulah kenape masyuk sgt tgk cite tu)

Tp cerita tu ade maksud yg tersendiri bg diri I...(ape maksudnye ekk, kenape ade maksud ekk)
Perlu ke nyatakan kat sini? xpayah lorrr.......^_^ Simpan Sendiri2 sudeh ler......

Lagu Sofaz Tema Nora Elena pun, jd masyukkk je bile dgr...
Sblom ni, lagu tu kuar, xdela masyuk sgt gegendang telinga nie...Tp sejak NOra Elena, semua masyukkk laa..lalalalala........Dan BIla Esok, KIta Kan Bertemu Kembali.........



Di dalam hati selalu tersimpan
Rasa yang takkan pernah bisa ku ungkapkan
Kau diam tanpa kata
Saatku ungkap semua rasa
Di saat ku ingin dekat denganmu
Kau semakin jauh meninggalkanku
Dan kau diam tanpa kata
Saatku ucap semua rasa

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada ruang di dalam hatimu
Tuk cinta yang pernah kita miliki
Tuk selama-lamanya
Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
Tuk bisa menjagai hati ini
Tuk selama-lamanya

Mungkinkah esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada ruang di dalam hatiku
Untuk cinta yang pernah engkau miliki
Untuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada ruang di dalam hatimu
Untuk cinta yang pernah kita miliki
Tuk selama-lamanya
Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
Untuk bisa menjagai hati ini
Tuk selama-lamanya
Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada ruang di dalam hatimu
Untuk cinta yang pernah kita miliki ‘tuk selama-lamanya


Nora Bersama Seth, Ahmad Seth Tan!!!!

Nora d zaman Sek bersama Maria adik Seth


Wah Seth Berbaju Merah Gitu!!!


Miera and Seth!!!

Sethhhhhhhhhhhh

Seth Berkemeja, nmpk kemas gitu...Ade Classs

Macho gak mamat nieee.......

Di saat Nora Bersama ...(alamak lupe plak name Zul dlm watak nie)

^_^

Santapan Halwa Telinga OST Nora Elena, Enjoy ur Self (Enjoy ke, Enjoy2 kan la diri tu yerk )

Berubah by Erry Putra,Reen
**Seth, Jgn berubah hati yerk,pd org lain....hehehe

Terhenti Di Sini by Asfan
***Seth, perhubungan kita jgn terhenti sprt tajuk lagu ni yerkk

Sesuatu yg Berbeza by Sofaz
**Hati yg berbeza di saat bertemu dgnmu, Beza itu haruslah tahu menilai antara kaca dan permata ya Seth!!!
Biar Hati Mencintai by Nadia Aqila
**Biarkan hati itu mencintai selagi ia ade punya ruang dan waktu utk di cintai, Seth 4eva


Jangan Kau Pergi By Erry Putra,Shajiry,Reen
***Jangan kau pergi meninggalkan aku, krn aku masih memerlukan dirimu, Seandai kamu mahu pergi juga, Iziknkan utk Mencintaimu dalam Diam tau Seth :-P






Monday, 11 July 2011

Ape ade pd May and June???

June pergi meninggalkan kisah2 yg terapung. Yang entah tiada kesudahan utk di fikirkan lg dan tidak gune utk meratapi lagi. Dan itulah harus di fikirkan, tidak akan berpatah balik lagi..Seandainya June menjelma lg, utk menunaikan ape yg pernah di janjikan, tidak perlulah ia di perkatakan lagi kerana June tidak lagi di nanti2 kan malah June biarlah pergi meninggalkan 1 kenangan yg memberi pengajaran utk mengenal erti kehidupan dan erti siapa June itu...

May tidak di sangka akan menjadi kisah yg unik yg beri beberape makna. Kalau tak ade makna, xde terungkai sebuah simbolik kata2. Semoga May akan terus merungkai kan kate2 agar May terus menerap di jwa dan minda... (ape la ayat I yg nak di tulis nie, bile sendiri bace, mcm xpaham la plak, bile bace 2,3 kali...oh faham faham...hehehe)

4 eva - Miera

Friday, 1 July 2011

Xkisah la ada Follower ke tidak....Tapi

Singgah di blog member jap tadi, tetiba terasa nak layan blog jap....

Hari ni ari jumaat...mcm banyak kije, tp nape i xwat kije ek...adekah kemalasan melanda seketika....hehe....dari pg td, ade la gak wat kije sikit2,tp wat slow2 dah la,slow and steady la katekan....
utk ari nie, kije i ade lah mengadap fb jap (kejap ker,hehe)....update fb, pastu terasa nak upload picture mase bercuti family trip ke cameron. tapi picture tu ade lg, dr album kak ina, camera abg azzam lg, camera i la.....so dah alang2 kak ina dah upload picture kt fb die,so i copy paste je la dlo....nanti bile ade mase lg i masuk kan la picture kt camera i and abg azam punye camera....

bercerita intro je, dah berape patah perkataan...blom masuk lg tajuk utama post nie...hehehe

Sesetengah blog, i tengok ramainye followers diorang, jeles pun ye gak....ahh tp xkisah la,sbb tujuan i wat blog nie, bukan utk cari follower tp tujuan nye, kalau tetiba i rase nak layan blog, so ade la tempatnye utk di layan....xdela asik nak melayan perasaan jerkk....hehehe.....

mungkin yg ramai followers tu dah lame diorang create blog tu and aktif meng update blog....
mcm i nie, ade mase sgt ke nak update....ari2 ke nak update.....kdg2 mmg la nak update, tp kekangan mase tu yg mencemburui (ceh).....hehehe


Wednesday, 29 June 2011

Kenapa Adam??

Kenapa aku minat Adam?
Kenapa tak minat org lain?
Handsome sgt ke Adam tu?
(sblom jawab soalan diri sendiri, nak gelak dulu le,hehehehe)btol ke x aku nie...

Adam...
kenapa aku suke ko eh...
sejak bila aku boleh terpikat dgn ko..(perh ayat terpikat la sgt)...
aku suke/atau lebih tepat minat ko, mase ko kat AF lg...
ntah la bg aku, ko punye gaya tersendiri, stail tersendiri(bandangan bandangan)
plak tu di tmbah dgn ko pandai dance (perh makin aku terpikat seh,hehe)

Adam..
mase kt AF, ko di panggil BDK CERMIN, mane tak nye...sikit2 akan tgk cermin je kijenye....konon2 control macho la gitu yerk...hekkkkk......
tp kdg2 suare hang tu pun ke laut gak...opss...terlebih sudeh...ala,mklum la bdk baru nak nyanyi la katekan...okla tu....
ko peminat fanatik KRU....nak di jadikan cite (tp bkn nak d jadikan,tp mmg btol2 la),aku pun mmg peminat KRU,sejak dr dulu lg...sbb bg aku KRU ade cara tersendiri utk market kan lagu2 mereka...class gitu makk...

Adam,
masih ko bebaru keluar AF, aku igt lg kengkawan aku siap msg lg, bile ko perform kt tv....siap msg bgtau, adam ade perform kt tv...(wahh gitu you).....ade gak yg siap print kan gambar adam bg kat aku....so aku pun menampalkan la gambar adam tu di kamarku.....(kat hostel je pdhal nye...hehe)...hari2 tgk muka adam, makan adam, minum adam, bak kate semua adam je la...(haha,btol ke x kepala aku nie)....

Adam,
aku pernah terfikir kalau btol2 ko hadir dlm idup aku....ape aku nak buat agaknye ek..
dan tiba2 ko plak melamar aku (perhhh...berangan ke aku nie....)
adekah aku akan terima pinangan ko tu....(hehe)
errr err agak2 ape ek jawapan aku....
kalau di fikirkan secare kependekkannye....
AKU TERIMA AJER....
tp bile fikir panjang, tak kot....(mcm ye je kan....)
kenape jawapan tak eh....
yekla u tu kan artis....
banyak gossip maaa....hhehehe
xpela cukup la sekadar aku hanya meminati ko dr jarak jauh jer
xsalah kan....

****haaa tu la sedikit sebanyak mengenai kenapa aku minat Adam sampai sekarang....so lepas ni klu ade yg tanye lg....so senang je jawapan aku....g la bace article kt my blog ni ha...haha

project terbaru Adam bersama VIP
****OHH ADAM KU.....

Tuesday, 28 June 2011

My life

Ntah dtg dari mana idea utk meng update blog di hari ini. Bermungkinan juga atas desakan dr member sendiri yg mengatakan blog sudah penuh dgn sawang yg kian hari kian bertambah sawangnya...hehehe

Kalau di ikutkan dalam benak fikiran mmg byk ingin di coret dlm blog, tapi ape kan daya kekangan masa itu memperuntukkan aku utk tidak punya masa utk meng update blog.

tapi ape yg aku nak update sebenarnya? Banyak benda banyak benda. Tapi macamana nak start, nak mulakan dgn apa dulu..opss lupa, mulakan la dgn bismillah, ye tak J

Bismillahhirrahmanirrahim

My life…

Ape yg terjadi dgn kehidupan aku sbrnye ek….
Ape yg aku fikirkan…
Ape yg aku laluikan dalam setahun, dua nie….
Bla bla bla…
(dah start dah aku nak bebel nie,ahaaa jage2…haha)

kdg2kala aku rasa dunia berputar dgn begitu pantas sekali. Ada masa aku berduka, ada masa aku ceria, ada masa aku bermuram durja, ada masa aku ketawa, dan ade masa aku menangis dan juga ada masa aku terasa berada di puncak gunung menikmati keindahan aroma terapi dek angin2 bertiup sepoi2 bhs

Mengenal erti kehidupan mematangkan pemikiran.
Bila aku down dlm kehidupan, aku masih punya kwn utk menaikkan semangat aku. Sbb itu aku patut berterima kasih pd kengkawan aku yg xpernah kenal erti memberi semangat kpd aku. I appreciate that, thanks a lot (special guest to : cik nor)

Kebahagian.
Mencari kebahagian dalam kehidupan. Kehidupan tak selalunya indah, macam2 onak duri yg akan di lalui, Cuma antara sanggup dgn tak sanggup je utk laluinya. (Fuh,mcm2 gak yg aku lalui dlm setahun dua nie, sekejap itu sekejap ini). Di harap dlm pencarian kebahagian itu, akan di temui kebahagian yg hakiki. Insyallah, Amin.

Pengorbanan.
Maaf andai bisa merobek hatimu (wah gitu ayat dr aku nie…bior betul aku nie). Pengorbanan bukan dtg hanya diri aku sendiri, tapi hakikatnye mrk2 perlu ade sikap pengorbanan, kalau tak ade pengorbanan aku rase, sangat susah. Dan utk mencari kebahagian pengorbanan sangat penting, dan jiwa perlu kental (fuhh, kental sgt ke aku nie, tp mrk pun kena kental gak, hrp2 mcm tu la). Dan bila segalanye terbukti, aku harus persiapkan diri utk terus kehadapan, dan jdkan kisah2 smlm,kelmarin, the day before kelmarin, sbg pengajaran utk terus maju dlm kehidupan. Tapi bila di tanya pd diri sendiri tentang pengorbanan org lain trhdp diri aku, susah utk aku menjawabnya. Tapi ape yg aku ingin katekan & utk diri aku gak, Pengorbanan itu insyallah akan di balas dgn apa yg kita ikhlaskan, niatkan. Dan aku berharap sgt mereka dpt bekorban dan terima akan qada qadar atas ape yg berlaku yg juga melibatkan diri aku.

Buat baik berpada2 buat jahat, ape pun xboleh
(Hahaha,statement apekah ini…) terlalu baik pun tak boleh juga, sbb krn terlalu baik tu la takut ia memakan diri( eh btol ke ayat), takut ada pihak yg terguris dek krn sikap aku yg terlalu baik,tapi masalahnya aku ni baik ker…hehehe. (ape pun tak boleh, ape pun tak boleh). Yang penting, kena la tgk keadaan dan cara bagaimana utk kita berbuat baik, xkan org minta tlg bnda yg jahat pun kita nak tolong gak, tu namanye cari nahas la tu…

***Apa2 pun di harap kehidupan diri sendiri akan lebih baik dr apa yg penah di lalui sebelum nie (ceh mcm dasyat je bunyi ape yg aku lalui sblom ni pun aku xtau)….hehehe

***All the best Cik Miera…J



Friday, 22 April 2011

Nokia ku.....

TIADA LAGI DERINGAN
Kenapa tiada? Ada kanlah. Tapi kalau adakan pun, akan Berjaya ker. Kalau xberjaya macamana pulak? Kalau xberjaya kenalah cari jalan utk ia Berjaya, betul x. tapi kalau xde  sokongan yg nak ia Berjaya, boleh berhasil ker.. hasil tu di tahap maksima ke, atau hasilnya hanya suam2 kuku yg tak tahu sebenarnya Berjaya ke tidak. (hei ko nie…macam2 la, kalau NAK 1000 DAYA TAK NAK 1000 DALIH).
 HANDSET YG KEKURANGAN FUNCTION
Mungkin tu salah 1 punca kenapa ia x berdering lg. boleh ker handset tu di baiki supaya ia akan terus berdering hingga ke hari ini? Mampu ker handset tu bertahan sedangkan handset tu nak kate lama xlama nak kate baru xbaru jugak. Boleh ke handset tu di baiki? Confirm la boleh, Cuma dah baiki tu costnya tinggi ke tidak. Kalau tinggi dan rasa2 kalau di baiki akan bertahan sekejap je, baik beli yg baru jerk. Tapi hati in masih sayang pada deringan itu. Kalau beli yg baru, ada ke deringan yg sama? Atau deringan tu akan lebih ok dr deringan yg lama..
KEKONFIUSAN
Baiki, or Beli Baru…..Baiki or Beli Baru…Baiki or Beli Baru….Mungkin 40% Baiki….TAPI……………………. (tergantung penceritaannya akibat …………………………) eh tergantung lagi..

Realiti Kritikkan

Coretan bermula lagi di kala tak tahu nak buat apa. Maka terfikirlah untuk mengupdate blog yg nak di kata baru lagi mencebur dunia blog nie.
KRITIKKAN?
Boleh ke seseorang menerima kritikkan org lain. Tak payah sibuk2 tanya org lain, sendiri Tanya diri sendiri sudah so secara tak lansung sedikit sebanyak akan menggambarkan diri org lain (betul ke boleh menggambarkan org lain? Mungkin boleh kot tp hanya 50% la kot).
Bg diri sendiri, tak kisah nak kritik pun, walau pada mulanya akan susah nak di terima bila org lain mengkritik. Tapi apa yg org lain kritik tu, diri sendiri akan fikir kenapa org tu sibuk2 nak kritik kita? Adakah dia nak meng kondem kita? Atau ADAKAH DIA NAK KITA BERUBAH DR YG KURANG BAIK KPD LEBIH BAIK? Ntah la xtau nak ckp sbb itu bergntung pd pengkritik tu ( tetiba terfikir macam pengkrtik reality tv plak :-D ) tapi 100% bgtau mmg diri sendiri tak tau kenapa pengkritik tu mengkritik diri ini.
PANDANGAN
Bila orang mengkritik kita, pandanglah di sudut positive dr negative (motivasi utk diri sendiri sbrnya). Bukan niat dia untuk meng kondem kita, tapi adalah untuk membina semangat  kita sebenarnya. Tapi kalau niat dia mmg suka mengkritik org je kijenya, sdgkan diri dia sendiri tak betul macamana pulak eh? (berfikir sejenak jap). Ginilah, penah terdengar kata2 yg berbunyi JANGAN LAH PANDANG PD ORG YG BERKATA TP PANDANGLAH APA YG DI KATA. So mungkin kata2 tu sedikit sebanyak akan member peransang buat kita semua apabila kita di kritik nanti.
KRITIKKAN BERHEMAH
Macamana bila memberi kritikan yg berhemah eh? Adekah dgn nada2 lembut selembut roti gardenia (haha). Tak semua orang boleh menerima bila org lain mengkritik kita. Dan tak semua akan mengkritik kita dgn cara yg berhemah,betul tak? Betul Betul Betul (Tanya sendiri jawab sendiri).
Bila  mengkritik kena lah dgn cara yg berhemah, dan dengan suasana yg betul. Kalau xkena suasana sape yg nak terima. Mungkin I pun xleh terima kot. Tapi…………..…. (tergantung sekejap akibat leher tercerut tali rapia)
SITUASI: ORG MEMINTA DI KRITIK?
Ade ke situasi macam tu eh? Bagi pendapat I, kalau seseorang tu minta di kritik tu maksudnya dia merasakan ada yang tak kena dlm dirinya. Dan dia merasakan dirinya mahu berubah dr kurang sempurna kpd lebih sempurna. Tapi kadang kala bila di minta di kritik, tapi diorang tak nak kritik pulak? (itu yg confius nie) adekah diorang fikir, malas nak celoteh panjang lebar,tapi berubahnya tidak? Atau diorang fikir nak ambil hati,takut bila di kritik akan rasa kecik ati. (hei, its not the point la coz, org tu sendiri yg minta di kritik loh, so tak masuk akal lansung kalau ada konsep kecik ati di sini) . So apa yg leh I simpulkan kat sini ( macam tali daa,nak simpul2 :-D ), I sendiri pun tak faham kenapa bila di minta di kritik tapi tak kritik, tak di gunakan sebaik mungkin istilah MEMINTA DI KRITIK tu



Friday, 15 April 2011

Blogger

Teringat akan 1 perkara berkaitan tentang blog, Lalu tercoretlah sesuatu di atas blog ini.

Kenapa org suka buat blog?
kita di hadapkan dgn pelbagai ragam manusia, dan salah 1 sifat adalah org2 yg suka tulis blog. dan lebih tepat melayan blog. pernah ada 1 ketika, kawanku agak lebih kurang agak membantah apa guna blog tu, dari menulis ntah apa2 ntah baik searching yg lebih manfaat di internet. contohnya, cari la article2 berkaitan business ke, atau apa shj...

itu lah, lain org lain pendapatnya. dan masing2 punya pendapat masing2 kepada mereka suka tulis blog....ada yg blog kearah bertujuan business, dairi dan apa2 shj. ada juga blog yg ingin menyatakan pendapat masing2 tentang apa yg berlaku di sekeliling mrk samada mrk setuju atau membantah tentang sesuatu perkara. itu terpulang la pada hak masing2 krn masing2 ada caranya tersendiri dan tujuan sendiri kenapa mrk mahu meluahkan apa yg mrk rasa di blog tersebut. Jadi kita tak boleh la membantah atau menyekat atau lebih tepat memprotes seseorang berkaitan hobby mereka utk menulis blog. mungkin 1 ari nanti, orang yg membantah tu la akan mengjadi blog sebagai cara mereka ingin menyampai sesuatu kpd org awam...so kita xtau kan akan dtg mcmana....

apa kebaikkan blog nie?
kalau ikutkan sebenarnya blog ni bole buat duit, makin ramai org berkunjung di blog kita makin byk income kita dpt. tp mcmana caranya....aha itu diriku xpenah la buat lg sbb diriku tulis blog ni pun ada masa2 nye je...tp klu yg betul2 aktif menulis blog, so boleh la buat research berkaitan benda nie...

Blogger Boy?
ada 1 drama series dekat 8tv, tajuk die blogger boy. tapi cerita tu berkaitan dgn apa pun diriku xtau. tetiba teringt plak ada 1 drama berkaitan dgn tajuk post ku ini. Pelakon Qi Razali, ala yg couple dgn Yuna tu.hehe.... rupanya Qi ni, dulu angota kumpulan OAG...suka lagu2 OAG...

Kenapa aku tulis blog?
jawapan yg ringkas boleh ku berikan adelah ' Sekadar Mengisi Masa Lapang' , ' Meluahkan apa yg di fikirkan'
Di samping itu, Sejak mula terjebak dgn dunia blog, aku suka kasi edit blog kasi page cantik sikit,so sedikit sebanyak aku dpt pelajari apa itu Code Html...

^_^


Thursday, 14 April 2011

Tertarik

Dikala sdg enak menikmati makanan tengahari, lalu tlh di dendangkan di halwa telinga dgn lagu yg agak memberi makna kepada insan yg bernama wanita...lagu tu adelah lagu Oh Juwita nyanyian Nubhan.
Tertarik utk mencoretkan sesuatu di blog apabila mendengar bait2 'akulah lelaki yg bisa menjagamu, Hingga akhir nafasku ini' 

Kenapa diri ini tertarik dgn perkataan itu?
tepuk dada x-tray la hati :-P, tertarik xbermaksud terpikat dan terpikat pula xbermaksud tercinta.
kdgkala sungguh indah bila berkata2 dlm bait2 lagu, dan kata2 itu akan membuat kita memberi sedikit sebanyak memberi ketenangan, tapi adekalanya kata2 itu akan memberi kita panduan
tapi ingatlah jgn mudah berkata2 krn kata2 itu mungkin kita tidak dpt laksanakan suatu ari nanti (sendirian berkata,mcm xde kaitan je dgn lagu tersebut,hentam saje lah labu)..

Bila hayati lg bait2 lagu tersebut, 'Sungguh aku tak mengerti, Tak pernah engkau mencuba untuk fahami, Aku yang selalu mencuba untuk menyayangimu di sini'..Sang lelaki cuba utk menyampaikan isi hatinya yg menyanyi insan bergelar wanita, sesungguhnya sang lelaki amat sayang kpd wanita tersebut... Mungkin sang juwita faham dgn luahan sang lelaki dan mungkin sang juwita tidak mahu atau tdak cuba untuk memahaminya. tapi kenapa? Mungkin sang juwita ada reasonnya tersendiri dan maka sang lelaki perlulah bertindak utk mengetahui maksud yg tersendiri kenapa sang juwita tidak cuba untuk memahami nya...

****Sejak bila plak diriku jd pengkritik kepada lagu nie. Pengkritik tak bertauliah sudah memulakan perbicaraannya..
*****Bukan pengkritik sebenarnya,cuma ingin menyatakan apa yg rasa ingin di nyatakan di sini sebagai luahan dan pendapat shj...

 
-Oh Jiwita-
Duhai Juwita..
Sungguh aku tak mengerti
Tak pernah engkau mencuba untuk fahami
Aku yang selalu mencuba untuk menyayangimu di sini
Duhai Juwita
Masihkah hancur hatimu
Setelah patah ditinggalkan kekasihmu
Agar aku yang akan selalu temani mengusap tangismu
Akulah lelaki yang bisa mencintamu
Hingga nanti aku akan mati
Akulah lelaki yang bisa menjagamu
Hingga nanti akhir nafasku ini
Duhai Juwita
Sungguh aku tak mengerti
Tak pernah engkau mencuba untuk fahami
Aku yang selalu mencuba untuk menyayangimu di sini
Tak akan ada lagi
Lelaki yang bisa
Mencintamu seperti ku…..
Akulah lelaki yang bisa mencintamu
Hingga nanti aku akan mati
Akulah lelaki yang bisa menjagamu
Hingga nanti akhir nafasku ini
Akulah lelaki yang bisa mencintamu
Hingga nanti aku akan mati
Akulah lelaki yang bisa menjagamu
Hingga nanti akhir nafasku ini



Kawan?

Termenung seketika di bawah jambatan yang kian usang di mamah usia. Menyedut udara segar di halaman kampung. Lalu pemikiran semakin tenang dgn situasi dan keadaan begitu. Otak menerawang sambil memikirkan hal2 keduniaan yg kian semakin hari semakin hampir dan tiba waktu nya.

Memikirkan masalah2 yg di himpit oleh perasaan sendiri dan orang2 sekeliling. baik dari segi masalah sendiri dan masalah org lain. tapi kenapa perlu memikirkan masalah org lain sdgkan masalah sendiri belum punya waktu utk di selesaikan? memang benar org kata, bila kita di himpit dgn masalah sendiri, kita xtau bagaimana dan mcamana cara penyelesaian yg terbaik. tapi bila org lain punya masalah dan mengadu kpd kita,dan begitu mudah shj untuk kita memberi nasihat dan tunjuk ajar...tapi bila d himpit masalah sendiri?

itulah pentingnya kawan...
kawan yg akan sentiasa ada di sisi kita adalah kawan yg sentiasa memberi nasihat dan pandangan xkira samada kita berada di pihak yg benar atau tidak..
kawan yang ingin sentiasa ingin kawannya baik,adalah kawan yg sanggup memberi nasihat kpd kita. bukan jenis kawan yg menikam kita dr belakang.

kenapa kita di suruh memilih kawan?
jika kita tersilap memilih kawan,maka berlaku lah kesilapan2 yg kita sendiri tidak sedar. kawan yg baik akan mendorong kita kpd yg baik,tp kawan yg tdak baik akan mendorong kpd perlakuan kita yg tdak baik.

tapi xsalahkan kalau kita berkawan dgn kawan yg tdak baik?
mmg la xsalah, sbb dia sama macam insan lain punya hati dan perasaan. tapi kita harus ingin sebagai kawan, jgn kita pula yg terjebak dgn sikapnya yg kurang baik malah kita harus lah menegurnya apa yg harus di tegur, kita tidak tahu dengan cara kita tu mungkin sedikit sebanyak akan merubahkan sikapnya. itu terletak la pula pd pemikiran kawan itu untuk memikirkannya. asalkan kita sebagai kawan sudah melakukan apa yg harus kita lakukan...

kenapa ada kawan yg suka tikam kita dari belakang?
erm..ntah la,sukar di jawab dgn soalan begitu. adakalanya punyai sifat iri hati terhadap kawannya menyebabkan berlakunya situasi demikian. mugkin juga sifat semulajadinya begitu,tp tak kan la kan...

apa beza kawan,sahabat,teman?
nampak bunyinya mcm sama je kan. tp apa bezanya?...sukar di luahkan dgn kata2, sendiri pun kurang pasti apa perbezaan nya itu..

kawan baik, sahabat sejati, teman sejati?
dlm hati, loh bukan sama je ke mksudnya tu.....yg bezanya dr segi ejaan dan sebutannya je la (haha). mungkin itu semua hanya ungkapan sahaja tp ia membawa maksud yg sama je..(dlm ati, yeke) mcm x confident je dgn ape yg d tulis nie

Saat berjumpanya kawan
dekat mana boleh jumpa kawan. pd kebiasaannya kita akan bertemu dgn insan yg bernama kawan, adelah tempat kita belajar, xkira la di sekolah, asrama,kolej,universiti... dan bila saat kita berpisah dgn kawan bila kita tamat pengajian di sesebuah institusi. saat yg paling kurang enak di nikmati bila kita berpisah dgn kawan. mujur zaman sekarang ada pelbagai cara utk kita terus berhubung dgn kawan. tapi mungkin lama kelamaan kita akan renggang juga dgn kawan kita di sebabkan faktor sekeliling yg mendorong kita utk tidak dpt selalu ber interaksi dgn kawan....TAPI ITU TDAK BERMAKNA KITA HARUS MELUPAKAN KAWAN.

Kisah dan tauladan...
pernah la berlaku situasi ini di sekelilingku dan hanya memerhati gelagat manusia yg berada di sekeliling ku yg pelbagai ragam untuk menonjolkan cara yg tersendiri dlm erti sebuah persahabatan....

yang memuskilkan diriku ini, ada yg ragamnya berkawan hanya lah utk kepentingan dirinya shj. dan bila kawan itu tidak memberi kepentingan kpd dirinya, maka dia terus melupakan kawannye sedemikian rupa...adekah itu yg di panggil kawan?...bila di perlukan dan terasa kawannye sgt memberi kepentingan kpd dirinya maka dia akan berkawan, dan sekiranya terasa kawannye tidak memberi kepentingan maka dia akan melupakan kawan nye tersebut..dan tanpa sebarang sebab dan musabab yg munasabah, sehingga kan kawannya sendiri yg terasa dgn perihal dia...bila di perlukan dia berbuat baik kpd kita dan bila tidak lg sdi perlukan ia akan meninggalkan kita.....ADEKAH ITU YG DI NAMAKAN KAWAN?.....kdg2 bila berdepan dgn org yg sedemikian rupa,sampai naik pelik dan hairan apekah yg berada di minda mereka sehingga berlakunya situasi demikian....adekah mrk tidak sedar akan perlakuan mrk, sehingga menyebabkan kawannye sendiri terasa dgn sikapnya...jd kalau mrk tidak sedar apa yg harus di lakukan....perlukah kita sebagai kawan menegur sikapnya...adekah mrk akan menerima teguran itu...ataupun bila di tegur makin memburuk kan suasana persahabatan....apa yg ada di benak fikiran ku ini, teguran bukan bermakna utk meruntuhkan sebuah persahabatan tapi teguran itu adalah utk merangsang minda mrk agar lebih menghargai erti sebuah persahabatan krn mungkin hari ini mrk membuat salah laku kepada kita, mana lah tau esok luse org yg mrk percayai akan membuat mrk begitu juga. bukan untuk memberi ejekan kpd mrk tp percaya lah jika kita buat sesuatu, di takuti benda itu akan berbalik kpd diri sendiri
RENUNG2KAN DAN SELAMAT BERAMAL.....

Tuesday, 12 April 2011

welcome back

Setelah sekian lama meninggalkan dunia blog,kini kembali lagi buat ntah yg keberapa banyak blog aku pun aku xtau...yg dlo2 blog pun aku xigt apa id dia...blog ni pun ntah sampai bila aku mmpu bertahan utk menulis blog ni...maklum la kang lupa plak id nye atau pun dah mati idea nak tulis apa...

kenapa tetiba nak buat blog plak?
aha soalan yg bernas sekali....kdgkala idea aje je ingin di tulis di blog...tp oleh krn kebizian yg melanda diri menyebabkan kebatalan niat utk mencoret kan sesuatu di atas blog...

dan kenapa ari ini di wuudkan?kenapa xsemalam ke esok ke luse ke....
reasonnye,mungkin ade sedikit kekacauan yg melanda dlm otak ni menyebabkan ari ini 12/04/2011 di wujudkan blog sedemikian rupe....

akhir kate (wah mcm menulis surat je)haha
aku xmengharap utk sesape membaca blog aku dan aku pun tdak punyai waktu yg terlalu terluang utk aku membaca blog org lain...

cuma kewujudan blog ini di lakukan atas dasar ingin mengatakan sesuatu yg xdapat di katekan lg oleh mulut yg kdgkala mudah berbicara dan kdgkala tdk mudah berbicara....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...